Zupa kurkowa z makaronem i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatna w smaku kurkowa zupa, podana z lekko roztopionym parmezanem.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurki - 300g
    Wywar warzywny lub mięsny - 600ml
    Marchew - 1szt
    Pietruszka -1 szt
    Cebula - 1szt
    Śmietana 12 lub 18% - 70ml
    Masło - 2 łyżeczki
    Makaron (u mnie drobne kolanko) - 100g
    Parmezan - 20g
    Pieprz do smaku
    Koperek

Zupa kurkowa z makaronem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kurkowa z makaronem i parmezanem 1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plastry. Przesmażamy na łyżeczce masła, aż cebula się zeszkli.
    Osobno na łyżeczce masła smażymy oczyszczone kurki. Małe zostawiamy w całości, większe można pokroić na pół.
    Kurki i warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy makaron i gotujemy (ok 15-20 minut). Zaprawiamy śmietaną.

    Przed podaniem (już na talerzu) posypujemy zupę koprem i tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy