Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor.To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz bardziej.
30 min
Składniki:
1 szkl. kurek (obrane, większe pokrojone, małe w całości)
3 średnie ziemniaki
4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka masła
duża szczypta kurkumy
kilka gałązek koperku
2 łyżki śmietany do zupy (18%)
sól, pieprz do smaku
1.W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki - smażyć 3 minuty.
Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki czosnku przekrojone na pół, smażyć jeszcze chwilę.
Dodać ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i bulion.
Zupę gotować ok. 25 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec wymieszać w filiżance śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać posiekany koperek.
Przed podaniem wyjąć z zupy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
Komentarze