Zupa kurkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor.To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz bardziej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. kurek (obrane, większe pokrojone, małe w całości)
    3 średnie ziemniaki
    4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    duża szczypta kurkumy
    kilka gałązek koperku
    2 łyżki śmietany do zupy (18%)
    sól, pieprz do smaku

Zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki - smażyć 3 minuty.
    Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki czosnku przekrojone na pół, smażyć jeszcze chwilę.
    Dodać ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i bulion.
    Zupę gotować ok. 25 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
    Pod koniec wymieszać w filiżance śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać posiekany koperek.
    Przed podaniem wyjąć z zupy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy