Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną zupę ugotowaną ze świeżej kukurydzy w kolbach. Zupa jest prosta w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
    0,5 l bulionu
    1 łyżeczki kurkumy
    100 ml śmietanki słodkiej
    Sól, pieprz

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę obieramy z liści i skrawamy nożem ziarna kukurydzy. Przekładamy je do garnka, dolewamy bulion i zagotowujemy.
    Gotujemy przez ok. 20 min- do miękkości. Następnie hartujemy śmietankę gorącą zupą i dolewamy do wywaru.
    Ponownie zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
    Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy