Na groszek ptysiowy:
180 ml wody
80 g masła (3 łyżki)
120 g mąki (pełna szklanka)
3 jajka
szczypta soli i pieprzu
Na zupę:
450 g marchewki
1 pietruszka średnia
10 cm pora
7 szklanek zimnej wody
1 kostka warzywna
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej natki
Zupa-krem z marchewki z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień. Do mieszanki wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać, aby nie było grudek , uważać także aby nie przypalić ciasta. Mieszać około 2 minut. Zdjąć z ognia i najlepiej przełożyć do innego garnka aby ciasto szybciej przestygło. Gdy ciasto będzie letnie wbić do niego jedno jajo i dokładnie wymieszać. Kolejne wbić dopiero gdy to pierwsze zostanie dokładnie wchłonięte przez ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szprycą lub rękawem (łyżeczką też można) nakładać małe porcje ciasta w większych odstępach bo podczas pieczenia urośnie. Piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku.
2.Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zawrze wrzucić kostkę warzywną i pozwolić się jej rozpuścić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plastry. Pietruszkę także obrać i umyć i oczywiście osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Por dokładnie umyć. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować do zupełnej miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sito. Wywar przelać do innego garnka. Wyjąć i wyrzucić por.
3.Marchewkę z pietruszką przerzucić do blendera i wlać 2 chochle wywaru i zmiksować na gładką papkę. Zmiksowane warzywa po 1 chochli dodawać do wywaru i dokładnie mieszać. Gdy już cała zmiksowana marchewka będzie w zupie doprawić do smaku chili, pieprzem i bazylią. Przelać krem na talerz lub do bulionówki, posypać szczyptą natki pietruszki i wrzucić kilka kulek groszku ptysiowego. Serdecznie polecam! Smacznego!
Komentarze