Zupa-krem z marchewki z groszkiem ptysiowym

4.5 (189 ocen)

Troszkę pikantna, troszkę słodka-jednym słowem pyszna:)

Składniki:

  • Na groszek ptysiowy:
    180 ml wody
    80 g masła (3 łyżki)
    120 g mąki (pełna szklanka)
    3 jajka
    szczypta soli i pieprzu
    Na zupę:
    450 g marchewki
    1 pietruszka średnia
    10 cm pora
    7 szklanek zimnej wody
    1 kostka warzywna
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki posiekanej natki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z marchewki z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto parzone na groszek 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień. Do mieszanki wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać, aby nie było grudek , uważać także aby nie przypalić ciasta. Mieszać około 2 minut. Zdjąć z ognia i najlepiej przełożyć do innego garnka aby ciasto szybciej przestygło. Gdy ciasto będzie letnie wbić do niego jedno jajo i dokładnie wymieszać. Kolejne wbić dopiero gdy to pierwsze zostanie dokładnie wchłonięte przez ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szprycą lub rękawem (łyżeczką też można) nakładać małe porcje ciasta w większych odstępach bo podczas pieczenia urośnie. Piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Zupa marchewkowa 2. Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zawrze wrzucić kostkę warzywną i pozwolić się jej rozpuścić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plastry. Pietruszkę także obrać i umyć i oczywiście osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Por dokładnie umyć. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować do zupełnej miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sito. Wywar przelać do innego garnka. Wyjąć i wyrzucić por.

  • papka z marchewki 3. Marchewkę z pietruszką przerzucić do blendera i wlać 2 chochle wywaru i zmiksować na gładką papkę. Zmiksowane warzywa po 1 chochli dodawać do wywaru i dokładnie mieszać. Gdy już cała zmiksowana marchewka będzie w zupie doprawić do smaku chili, pieprzem i bazylią. Przelać krem na talerz lub do bulionówki, posypać szczyptą natki pietruszki i wrzucić kilka kulek groszku ptysiowego. Serdecznie polecam! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować