Zupa krem z pora i jaglanki

0 (0 ocen)

Smaczna kremowa zupa na bazie zdrowych porów i jaglanki. Przemycam w niej zdrowie i nikt nie kręci nosem ;)

Składniki:


  • 2 łyżki masła
    1 duża cebula
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    0,5 cukinii
    500 g porów
    200 g ugotowanej kaszy jaglanej
    70 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól i biały pieprz do smaku

Zupa krem z pora i jaglanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, posiekać i wrzucić wraz z masłem do garnka z grubym dnem. Zeszklić lekko. Marchew obrać, umyć. Selera umyć. Pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, chwilę razem smażyć na małym ogniu. Dodać pokrojoną cukinię. Chwilę jeszcze przesmażać.

    Następne dolać wody, wrzucić posiekane pory (500 g to waga oczyszczonych porów), dodać troszkę soli i gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić ugotowaną kaszę (dodałam kaszę z dnia poprzedniego), gotować 5 minut.

    Następnie zmiksować zupę blenderem.

    Dolać śmietankę. Doprawić zupę solą, pieprzem białym, gałką i papryką. Zagotować.

    Zupę podawać posypaną siekaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy