Zupa krem z pieczonych buraków

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo prosta, zarazem bardzo smaczna propozycja na krem z buraków. Wspaniale komponuje się z estragonem, bardzo aromatycznym ziołem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg buraków (średniej wielkości)
    1 ząbek czosnku
    600 ml bulionu warzywnego
    estragon
    ocet jabłkowy
    śmietana
    sól, pieprz

Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki (każdy z osobna) zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i zapiekamy 90 min (najlepiej średniej wielkości) w temperaturze 200°C. Następnie wyciągamy, studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i razem z bulionem i czosnkiem miksujemy na papkę. Przelewamy do garnka, dodajemy estragon i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Podajemy ze śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy