Zupa krem z kalafiora z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Idealna na obiad w letnie dni.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • średnia główka kalafiora
    1 średnia marchewka
    1 l. wywaru warzywnego (może być przygotowany z kostki warzywnej)
    100 ml śmietanki 12 %
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
    1 łyżeczka kurkumy
    3 kromki czerstwego chleba
    oliwa z oliwek
    pęczek koperku

Zupa krem z kalafiora z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyścić, umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki, umieścić w garnku, dodać pokrojoną i startą 1 marchewkę. Wszystko zalać wywarem warzywnym, gdy warzywa będą miękkie wymieszać śmietankę z mąką i dodać do zupy. Wszystko razem zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i kurkumą.
    Kromki chleba pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni, koperek pokroić drobno.
    Zupę podawać z koperkiem i grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy