Zupa-krem brokułowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosta i pożywna zupa. Ugotuje ją każda pani domu. Można ją podawać z wieloma dodatkami - groszkiem ptysiowym, prażonymi płatkami migdałowymi.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 brokuł średniej wielkości( 50 dag)
    3 ziemniaki
    1 kostka rosołowa
    1/2 szklanki śmietany 18%
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka posikanego kopru, najlepiej świeży

Zupa-krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: zagotować 1 l wody z kostką rosołową. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Brokułu opłukać, podzielić na różyczki, łodyżki naciąć na krzyż. Do wywaru dodać ziemniaki, podgotować, dodać brokuł. Całość gotować do miękkości. Następnie dodać koperek(część zostawić do posypania zupy), śmietanę - zmiksować, doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem, podgrzać, nie gotować. Podawać (u mnie z grzankami), posypać wierzch koperkiem. Dodatkowo polać paroma kroplami śmietany.

Porady

1.zupę można też ugotować na wywarze mięsnym.

Komentarze

Podobne przepisy