Zupa grzybowa na maślanych grzybach

0 (0 ocen)

Pyszna,aromatyczna ,idealna zupa o smaku maślanych ,leśnych grzybów.

Składniki:

  • (Na 3l.garnek
    1,5-2l. bulionu warzywnego
    500g. grzybów leśnych (prawdziwki,podgrzybki kurki)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 ziemniaki
    2 łyżki masła
    2-3 liście laurowe
    parę ziarenek ziela angielskiego
    sól,pieprz
    250ml. śmietany 18%

Zupa grzybowa na maślanych grzybach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażone grzyby 1.
    Grzyby dokładnie umyć,osuszyć,pokroić w plastry.
    Na patelni rozgrzać masło,włożyć grzyby ,smażyć do momentu zmniejszenia objętości co jakiś czas mieszając.
  • warzywa 2. Warzywa obrać ,umyć.
    Marchew oraz pietruszkę pokroić w plastry,ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
  • zupa grzybowa 3. Warzywa oraz grzyby przełożyć do garnka,zalać bulionem(ew.możemy użyć wody)dodać liście laurowe oraz ziele angielski,gotować do miękkości.
    W między czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Chwilkę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z chochlą zupy- przelać do garnka ,wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy