zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

prosta szybka pożywna zupa

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - Kilogram ziemniaków
    - Szklanka suszonych grzybów
    - 4 średnie cebule
    - Kasza jęczmienna
    - Sól
    - Śmietana 12% słodka

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie pozostawić około 1 godz.
    Do około 3 l wody dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukane grzyby i na małym ogniu gotować. Pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebule usmażyć dodać razem z olejem, na którym smażyliśmy do wywaru. Po 15 min dodać około 2 garści kaszy jęczmiennej. Nie mieszać, żeby kasza nie przywarła. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić sola oraz śmietaną. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy