Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

Niedługo skończy się sezon na grzyby więc warto je wykorzystać i zrobić prostą i szybką zupę grzybową.

Składniki:

  • - 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki)
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 2 łyżki masła
    - 200 ml śmietany 18%
    - bulion ok.1,5 l
    - 250 g makaronu świderki
    - 1 łyżka natki zielonej pietruszki
    - sól
    - pieprz

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na maśle, dodajemy grzyby. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy