Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To trochę odmieniona zupa grzybowa. Zagęszczona jest jajkiem, dlatego na zupie powstały białe smugi, które może nie wyglądają zbyt apetycznie. Zapewniam, zupa jest pełna smaku i aromatu.

  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
    1 marchewka
    4-5 ziemniaków
    0,5 cebuli
    4 jajka
    200g śmietany
    Koperek
    Szczypiorek
    Kminek
    Masło
    Sól, pieprz

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i pokrojone grzyby zalać wodą, dodać łyżkę masła, sól, pieprz i kminek. Zagotować.
    Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodać zahartowaną zupą śmietanę. Całość wymieszać i zagotować.
    Jajka rozbić i roztrzepać ze szczyptą soli i odrobiną wody. Następnie powoli dodawać do zupy, ciągle mieszając. Po dodaniu jajek zupy już nie gotujemy.
    Na koniec zupę doprawić do smaku, posypać koperkiem i szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy