ZUPA BROKUŁOWO-CYTRYNOWA Z MAKARONEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Znalazłam ten przepis w książce kucharskiej ale trochę go zmodyfikowałam.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    1 cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki oregano i bazyli
    sół
    pieprz
    cukier
    1 litr bulionu warzywnego i garść włoszcyzny suszonej
    makaron ugotowany
    suszona piertuszka zielona

Zupa brokułowo-cytrynowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekaną podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek. Wrzucić do gotującego się buliony i dodać umytego, podzielonego na różyczki brokuła - gotować aż do miękkości. Zmiksować, gotując na małym ogniu doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 1łyżeczką cukru. Na końcu dajemy sok z cytryny. Wrzucić ugotowany wcześniej makaron, wlać do miski, udekorować litkami bazyli i suszoną pietruszką. Można podać np. z grzankami

Porady

Aby zupa miała piękny zielony kolor - brokuły gotujemy bez pokrywki a sok z cutryny dodajemy na końcu.

Komentarze

Podobne przepisy