Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem

0 (0 ocen)

Pyszna zupka z dodatkiem kurczaka oraz makaronu z aromatem cytrynowym. Trochę się obawiałam smaku, ale powoli go dopracowałam i zupka wyszła przepyszna.

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
    150 g makaronu nitki
    1,5 l wody lub bulionu drobiowego
    1-2 cytryny
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 łyżki masła
    sól z pieprzem
    100 ml słodkiej śmietanki
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cytrynowa zupa z kurczakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam z jednej takiej większej). Do zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej jej nie dodawać. Wszytko gotować ok 30 minut aż warzywa będa miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać makaron i gotować jeszczę chwilkę aż makron będzie ugotowany. Zestawić z ognia i dolać śmietankę. Wymieszać i od razu podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Makaron Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować