Zupa botwinkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam taką zupkę mogłabym ją jeść codziennie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    1 marchewka
    1 kostka rosołowa
    pęczek botwinki
    pęczek koperku
    sól, pieprz
    łyżeczka soku z cytryny
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29acwne 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Botwinkę kroimy w drobne paseczki i dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Do śmietany wlewamy 3 łyżki zimnej wody dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru. Zagęszczamy, gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy posiekany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy