zraziki wieprzowe z papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle smaczne i zarazem proste danie wyjdzie nawet początkującej kucharce.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    kilka plastrów salami
    mały słoik papryki konserwowej
    musztarda
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 kostka mięsna
    mąka
    olej
    sól
    pieprz

Zraziki wieprzowe z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę pokroić w plastry, rozbić. Każdy kawałek posmarować cienko musztardą, położyć plaster salami i słupek papryki konserwowej. Zwinąć ciasno w ruloniki, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć chwilę na gorącym oleju. Podsmażone zrazy włożyć do garnka, zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dodać kostkę mięsną, paprykę słodką mieloną i kilka kawałków papryki konserwowej. Gotować na małym ogniu około pół godziny od zagotowania, następnie zmiksować ugotowaną paprykę konserwową blenderem i oprószyć sos mąką, by nabrał nieco gęstszej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 15 minut. Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy