Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Specjalność mojego taty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * 1 kg żołądków
    * 1 duża marchew
    * 1 duża cebula
    * pęczek koperku
    * łyżka masła
    * łyżka mąki
    * płaska łyżka soli
    * 0,5 l. bulionu (może być z kostki)
    * 5 łyżek kwaśnej śmietany
    * sól, pieprz, cukier

Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości (o. 1,30 h). W tym czasie przygotowujemy sos. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni na łyżce masła. Opruszamy mąką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy