Ziemniaczana baba z jajem

0 (0 ocen)

  • Średni

Wielkanoc tuż tuż. Babka oraz jajka są jej symbolem. Ja postanowiłam połączyć to wszystko w jedno i tak powstał poniższy przepis.

  • Średni

Składniki:

  • - ugotowane ciepłe ziemniaki: 1 kilogram
    - jajka na twargo: 5 sztuk
    - surowe jajko: 1 sztuka
    - wędzony łosoś: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - zsiadłe mleko: 5 łyżek
    - masło 82% tłuszczu: 1 łyżka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - sól, pieprz, gałka muszkatałowa: 1 szczypta

Ziemniaczana baba z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baba z jajami 1. Ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków. Następnie wbijamy surowe jajko, dodajemy zsiadłe mleko, masło, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Szykujemy formę do babki. Dno wykładamy odrobiną masy ziemniaczanej, na niej układamy łososia, przykrywamy kolejną cienką warstwą masy ziemniaczanej. Układamy ugotowane i obrane jajka. Nakrywamy resztą masy ziemniaczanej. Dbamy o to, aby masa dokładnie otuliła jajka.

    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy