Zielone naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

  • 3/4 szkl mąki
    2 jajka
    pół szkl wody
    1 szkl mleka
    3 łyżki mrożonego szpinaku
    sól
    1 łyżka oleju

    FARSZ:
    ok 20 – 30 dkg mrożonego szpinaku
    łyżka masła
    2 łyżki śmietanki 30%
    1 ząbek czosnku
    3-6 dkg żółtego sera (można więcej)
    sól, pieprz

Zielone naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmróź i dokładnie odciśnij. Szpinak na ciasto wyłóż na ręcznik papierowy. Jajka zmiksuj i dodaj odsączony szpinak. Zmiksuj bardzo drobniutko. Dodaj mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i smaż naleśniki. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj mleka.

    Na farsz szpinak posiekaj. Przesmaż na maśle, podduś by odparował płyn. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, śmietanę oraz sól i pieprz. Przesmaż dodaj starty żółty ser. Gorące naleśniki smaruj gorącym farszem. Złóż na cztery.

    Ser żółty można zastąpić serem typu feta bądź innym.

Komentarze

Podobne przepisy