Zielone naleśniki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zielone naleśniki

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    1/2 cukinii ze skórką
    4-5 łyżek kukurydzy
    mozzarella kulka
    50 g sera topionego kremowego
    1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżka masła
    Naleśniki:
    200 g świeżego szpinaku
    mleko 1-2 szklanki
    2 jaja
    woda – 1 szklanka lub więcej
    1-2 szczypty soli
    olej lub roztopione masło – 1 i 1/2 łyżki
    mąka – 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zielone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na maśle podsmażyć cukinię i czosnek przez kilka minut. Doprawić. Dodać kukurydzę, ser mozzarella i topiony. Wymieszać.
    Naleśniki:
    Do miski dać mleko, wodę, jajka miksować (blenderem). Dodawać partiami liście szpinaku – miksować na gładką masę. Dodać sól i mąkę oraz olej lub masło. Odstawić na kilka minut. W razie konieczności dolać wody. Konsystencja mam być płynna. Smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki składać na talerz i przykrywać ściereczką.
    Na gotowe naleśniki nakładać po jednej łyżce farszu. Zwinąć. Można podgrzać. Podawać ciepłe. Wychodzi około 13 -14 naleśników.
    Farsz jest na 8-9 naleśników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować