Zielone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na maśle podsmażyć cukinię i czosnek przez kilka minut. Doprawić. Dodać kukurydzę, ser mozzarella i topiony. Wymieszać.
Naleśniki:
Do miski dać mleko, wodę, jajka miksować (blenderem). Dodawać partiami liście szpinaku – miksować na gładką masę. Dodać sól i mąkę oraz olej lub masło. Odstawić na kilka minut. W razie konieczności dolać wody. Konsystencja mam być płynna. Smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki składać na talerz i przykrywać ściereczką.
Na gotowe naleśniki nakładać po jednej łyżce farszu. Zwinąć. Można podgrzać. Podawać ciepłe. Wychodzi około 13 -14 naleśników.
Farsz jest na 8-9 naleśników.
Komentarze