Zielona soczewica z kaszą jęczmienną i kabanosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zielona soczewica ma pyszny, orzechowy smak i świetnie komponuje się z kaszami.

  • 30 min

Składniki:

  • - paczka zielonej soczewicy
    - 2 woreczki kaszy jęczmiennej
    - 2 większe cebule
    - 5-6 kabanosów
    - 2 ząbki czosnku
    - przyprawy

Zielona soczewica z kaszą jęczmienną i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - moczymy i gotujemy - trzeba uważać żeby nie rozgotować, bo wyjdzie nam zielona breja. W osobnym garnku nastawiamy wodę na kaszę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dorzucamy pokrojone w plasterki kabanosy i podsmażamy. Kiedy soczewica będzie już miękka - odcedzamy ją i dorzucamy na patelnię. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy i przyprawiamy wg. uznania. Danie jest bardzo syte i zazwyczaj zostaje jeszcze na następny dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy