Żeberka w ketchupowej glazurze

0 (0 ocen)

bardzo smaczne żeberka

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 mała cebula
    3/4 szk pikantnego ketchupu
    sól do smaku
    pieprz czosnkowy do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    zioła dalmatyńskie do smaku
    3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oleju

Żeberka w ketchupowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami, dodać ocet balsamiczny i chwilę masować żeberka aby przyprawy pokryły mięso. Tak przygotowane żeberka odstawić na minimum 30 minut.
  • 2. Po tym czasie na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę smażyć aż cebula się zeszkli.
  • 3. Żeberka polać ketchupem, podlać odrobiną wody i pod przykryciem dusić do miękkości od czasu do czasu kawałki mięsa obracając. Gdy będą miękkie podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy