Żeberka w ketchupowej marynacie pieczone w rękawie

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Soczyste, miękkie, aromatyczne. Proste do przygotowania. To przepis na żeberka doskonałe na rodzinny obiad. Idealne do ziemniaczków i surówki. Rękaw foliowy zabezpiecza przed odparowaniem wilgoci z mięsa i powoduje, że żeberka nie są suche. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym pyszne!

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek
    6-8 łyżek ketchupu
    2-3 łyżki majonezu
    1 łyżka pikantnej musztardy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka mielonej, wędzonej, słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
    1 łyżka pasty czosnkowej lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pieczeń

Żeberka w ketchupowej marynacie pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z misce wymieszać składniki marynaty, tak, aby dobrze się połączyły.
    Żeberka podzielić na porcje. Następnie posmarować je marynatą. Mięso włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przełożyć też całość marynaty, zawiązać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60-80 min w 180-200 stopniach.
    Mięso powinno zarumienić się z wierzchu, w trakcie pieczenie możemy go obrócić na drugą stronę, by zarumieniło się równomiernie. Przed końcem pieczenia przeciąć ostrożnie folię, by mięso przypiekło się bardziej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Ketchup Majonez Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować