Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki upieczone w mleku i śmietanie pasują do ryb, ale również są doskonałym samodzielnym daniem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (średniej wielkości): 8 sztuk
    - mleko: 200 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - śmietana: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki równej grubości.
  • 2. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć plasterki ziemniaków. Mleko wymieszać ze śmietaną i polać nim ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki zapiekane 3. Wstawić zapiekankę do pieca na 50 minut. Piec w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy