Zapiekanka z wątróbkami drobiowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min

ciepłe danie na chłodne dni

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag watróbek drobiowych,
    30 dag pieczarek, 2 torebki ryżu,
    cebula, potarty ser, sól, pieprz olej

Zapiekanka z wątróbkami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, wystudzić.
    Pokrojone pieczarki usmażyc z cebulką.
    Pokrojoną w kawałki wątrobę usmażyć
    na tłuszczu bez otaczania w mące.
  • 2. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć :
    I-warstwę ryżu, II-warstwę wątroby,
    III-warstwę ryżu, IV-warstwę pieczarek.
    Tak na przemian do wyczerpania produktów.
    Ostatnia warstwa ryż i potarty ser do zapiekanek.
    Zapiekać w piekarniku ok.15 min. w tem. 200 st.
  • 3. Gotowe danie mozna podać z surówką,
    ogórkiem kiszonym lub konserwowym,
    według własnego uznania i smaku.

Porady

Ryż po ugotowaniu i odcieknięciu wody wysypać do naczynia z woreczków, by się nie posklejał. Watrobę podczas pieczenia dobrze jest przykryć pokrywką, by uchronić się od pryskania tłuszczu, a podczas przewracania wątroby na drugą stronę, zdjąć patelnię z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy