Flaczki z żołądkami drobiowymi.

4.49 (172 ocen)

Klasyczne danie-u mnie z dodatkiem żołądków drobiowych. Flaczki są doprawione na ostro, więc świetnie rozgrzewają. Serdecznie polecam na zimowe obiady.

Składniki:

  • 1 kg flaków krojonych, czyszczonych
    600 g żołądków drobiowych
    2 marchewki
    1 por
    kawałek selera
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczki ostrej papryki
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 listki laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    sól do smaku

    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z żołądkami drobiowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić.Flaki dwukrotnie obgotować, zlać wodę, dodać świeżą tak aby nakryła flaki. Żołądki umyć i każdy pokroić na 2-3 części-dodać je do flaków. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotować aż do miękkości flaków. Dodać pokrojone warzywa i gotować 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem i papryką. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, ostudzić i dodać do flaków. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i roztarty w dłoniach majeranek. Zagotować.. Podawać gorące z pieczywem. Smacznego!

Porady

Ja gotuję flaki w szybkowarze, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować