1 filet z kurczaka
3-4 duże ziemniaki
1 duża marchewka
½ brokułu
½ puszki kukurydzy
20 dag fasolki szparagowej
1 łyżka zielonego koperku
1 mały kubek śmietany
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
20 dag żółtego sera
Zapiekanka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wszystkie warzywa podgotować, do naczynia żaroodpornego dodać mięso, pokrojone w półplasterki ziemniaki, marchewkę i resztę warzyw, wymieszać.
Śmietanę wymieszać z koperkiem, dodać pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki, zagotować , przyprawić sola i pieprzem. Powstałym sosem śmietanowo-koperkowym zalać warzywa z kurczakiem, lekko przemieszać. Zapiekać w piekarniku ok.35 min.
10 min przed końcem całość posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach.
Komentarze