Zapiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Jest smaczna i zdrowa

Składniki:

  • 4 duże strąki papryki
    ½ szklanki bulionu warzywnego
    30dag fileta z indyka
    2 cebule
    1 szklanka bulionu drobiowego
    ½ szklanki śmietany kremówki
    10 dag sera mozzarella
    1 łyżka oleju
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    Sól, pieprz

Zapiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyj, zetnij wierzchy i wydrąż nasiona.
  • 2. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i piecz około 10 minut.
  • 3. Przygotuj nadzienie. Mięso potnij w kostkę, cebulę obierz i pokrój na kawałki.
  • 4. Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim mięso. Dodaj cebulę i smaż jeszcze razem około 3minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Podpieczone strąki papryk napełnij przygotowanym farszem. Podlej bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną.
  • 6. Ser pokrój w kosteczkę i posyp papryki. Przykryj odciętymi wierzchami.
  • 7. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st. Piecz przez kolejne 10-15minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy