Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, poprzekrawaną na pół żurawiną, solą i pieprzem. Całość wymieszać, spróbować - jogurt musi być mocno doprawiony. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Poprzekrawać na mniejsze kawałki. Dokładnie połączyć z jogurtem i odstawić w chłodne miejsce - na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2.Makaron obgotować w osolonej wodzie - najlepiej, aby był lekko niedogotowany.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Śmietanę doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, wymieszać.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Przełożyć na nie makaron, mięso, śmietanę i połowę startego sera, całość starannie wymieszać. Piec przez około 30-40 min. w temp.180 st., po tym czasie, wyciągnąć z piekarnika, posypać resztą sera i ponownie zapiekać do jego zarumienienia.
Komentarze