Zapiekane szparagi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szparagi przygotowane w bardzo prosty sposób, z dodatkiem masełka i mozzarelli. Szybko i smacznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g białych szparag
    3-4 łyżki masła
    130 g mozzarelli
    trochę bułki tartej
    świeży koperek do posypania
    sól, cukier, pieprz

Zapiekane szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi przed zapiekaniem 1. Szparagi obierz, zawsze zaczynając od góry, omijając jednakże główkę. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, dodaj z 1 łyżeczkę cukru. Włóż szparagi i gotuj jakieś 8 minut. Muszą być al dente.
  • 2. Formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem, ułóż szparagi. Na wierzch dodaj pokrojoną w plasterki mozzarellę, kawałki masła, posyp delikatnie bułką tartą i zapiekaj w 180 st. C przez 15-20 minut. Upieczone posyp siekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy