ZAPIEKANE CUKINIE NADZIEWANE MIĘSEM Z DODATKIEM PIECZONYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lekkie danie dla dbających o linię. Można je przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. A później włożyć do piekarnika na 50 minut i mamy bardzo delikatne i zdrowe danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 cukinie,
    2 średnie cebule,
    3 ząbki czosnku,
    300 g mielonego mięsa wieprzowego,
    3-4 łyżki pieczonych pomidorów*,
    sól morska,
    świeżo mielony pieprz,
    łyżka suszonych ziół prowansalskich,
    3 łyżki oliwy z oliwek,

    * Pieczone pomidory możemy zastąpić gotowymi suszonymi

Zapiekane cukinie nadziewane mięsem z dodatkiem pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Cukinie – w zależności od wielkości – kroimy na połowę lub tak jak na zdjęciu poniżej. Wydrążamy środki (wydrążony miąższ możemy wykorzystać do przygotowania np. zupy cukiniowej). W miseczce mieszamy mięso, drobno posiekane cebulę i czosnek, pieczone pomidory zioła, przyprawy i oliwę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy nafaszerowane cukinie. Zapiekamy 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy