Zabielana botwinka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam botwinkę na ciepło. Taka zupa jest pełna zdrowia, dodaje energii i witamin. Warto korzystać z sezonu na botwinę i przygotowywać tę pyszną zupkę.

  • 50 min

Składniki:

  • -4 l bulionu (najlepiej domowego)
    -4 marchewki
    -2 pęczki młodej botwinki
    -2 ząbki czosnku
    -300 g śmietany 18%
    -1/2 cytryny
    -przyprawa uniwersalna, pieprz, cukier do smaku

Zabielana botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Buraczki z botwinki odkrawamy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • 2 2. Liście botwiny drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu.
  • 3 3. Dodajemy cytrynę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie rozprowadzamy w niej śmietanę. Śmietanę stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do zupy. W razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy. Smacznego.

Porady

-Tak przygotowaną botwinkę, możemy jeść bez niczego, z makaronem lub z młodymi ziemniaczkami. -Przed podaniem na talerze możemy dać troszkę posiekanego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy