włoskie tiramisu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tiramisu jest wyjątkowe, oryginalny przepis prosto od znajomych z Włoch.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g serka Mascarpone
    2 opakowania biszkoptów typu kocie języczki
    80 g cukru pudru
    6 jajek
    250 ml czarnej mielonej kawy
    4 łyżki likieru Amaretto
    kakao do dekoracji

Włoskie tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu z Włoch 1. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (najłatwiej będzie mikserem), dodajemy serek mascarpone i dalej mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec do masy dodajemy amaretto i ponownie mieszamy.
    Biszkopty namaczamy w kawie i układamy na spodzie naczynia. Na ułożone biszkopty nakładamy masę, a następnie znowu warstwę biszkoptów, na górę kładziemy masę i do dekoracji posypujemy kakao. Naczynie owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 3h.

Porady

Tiramisu jest najlepsze gdy stoi w lodówce przez całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy