Włoskie tiramisu w pucharkach

4.98 (166 ocen)

  • 2 godz.

Aksamitny, rozpływający się w ustach deser o wyraźnym smaku kawy i serka mascarpone.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:
    500g serka mascarpone
    330 g śmietanki 30% schłodzonej
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki dowolnego alkoholu
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    opakowanie podłużnych biszkoptów
    gorzkie kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Włoskie tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną śmietankę zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, tak by powstała jednolita masa. Gotową masę wstawić do lodówki.
  • 2. Kawę zaparzyć w 300ml wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przelać do miseczki i dodać alkohol. Wymieszać. Biszkopty moczyć w kawie (uwaga by się nie rozpadły) i układać na dnie pucharków, na warstwę biszkoptów wyłożyć masę serową, oprószyć kakao i kolejną warstwę biszkoptów, masę. Wstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Przed podaniem deser posypać kakao i udekorować biszkoptem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować