Własna zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zamiast iść na łatwiznę i kupować mrożonki, postawmy na smak i zdrowie

  • 40 min

Składniki:

  • Wywar mięsny a najlepiej rosół
    - mały kalafior
    - 2 średnie marchewki
    - kawałek pora
    - 3 średnie ziemniaki
    - 10 dag fasolki szparagowej
    - połowa puszki zielonego groszku
    - 1 pietruszka ( korzeń )
    - koperek
    - śmietana

Własna zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior rwiemy na różyczki Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Por tniemy w piórka. Wszystkie składniki dodajemy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu. Fasolkę oczyszczamy, odkrajamy końcówki, tniemy na pół. Groszek odsączamy. Wrzucamy do rosołu. Koperek siekamy, rzucamy na zupę. Koperek świetnie uwydatni smak zupy i doda jej aromatu.
    Śmietaną zabielamy zupę.

Porady

Aby śmietana nam się nie zważyła, odlewamy parę łyżeczek gotującej się zupy do słoiczka. Dodajemy śmietanę. Słoik zakręcamy i wstrząsamy do rozpuszczenia się śmietany. Dolewamy do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy