1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedna część biała do drugiej dodać kakao, a do trzeciej orzechy. Każde ciasto upiec osobno. Na blasze o wym. 30x25.
Masa wiśniowa:
Kompot przecedzić wiśnie wydrylować.
Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.
Masa Cytrynowa:
Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szk. wody)
Przełożenie placka:
placek jasny, masa wiśniowa, placek orzechowy, masa cytrynowa, placek kakaowy, polewa kakaowa .
Porady
Blachę można wyłożyć folią spożywczą, aby metaliczny posmak nie przedostał się do galaretki.
Komentarze