Wiśniowiec

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ciasto poprawia nastrój w zimne jesienne popołudnia

  • 2 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    30 dag margaryny
    25 dag cukru pudru
    6 jaj
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    2 płaskie łyżki kakao
    1/2 szk. mielonych orzechów
    1 litrowy kompotu z wiśniami
    330 ml śmietany 30%
    2 galaretki wiśniowe
    1 galaretka cytrynowa

Wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedna część biała do drugiej dodać kakao, a do trzeciej orzechy. Każde ciasto upiec osobno. Na blasze o wym. 30x25.
    Masa wiśniowa:
    Kompot przecedzić wiśnie wydrylować.
    Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.
    Masa Cytrynowa:
    Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szk. wody)
    Przełożenie placka:
    placek jasny, masa wiśniowa, placek orzechowy, masa cytrynowa, placek kakaowy, polewa kakaowa .

Porady

Blachę można wyłożyć folią spożywczą, aby metaliczny posmak nie przedostał się do galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy