Wiśniowa frużelina

0 (0 ocen)

  • 15 min

Frużelinę równie dobrze można zrobić z mrożonych wiśni lub z innych owoców. Służy za polewę do lodów, deserów, ciast, gofrów. Ja wyjadałam ją samą prosto ze słoika :)

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g świeżych lub mrożonych wiśni
    1/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny

Wiśniowa frużelina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać niewielką ilością wody (ok. 2-3 łyżek), odstawić na ok. 5 minut do jej napęcznienia.
  • 2. Do rondelka włożyć wydrylowane wiśnie, dodać cukier, krótko zagotować.
  • 3. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody, wlać do zdjętych z palnika wiśni, wymieszać. Ponownie wstawić na palnik, mieszając zagotować.
  • 4. Do gorących wiśni dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia (nie gotować). Ostudzić. Można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Porady

Zamiast wiśni można użyć inne owoce. Jeśli frużelina po całkowitym ostudzeniu będzie zbyt gęsta, można dodać trochę więcej przegotowanej wody i ją wymieszać. jeśli frużelina będzie zbyt rzadka, należy ją podgrzać (ale nie gotować) i dodać więcej napęczniałej żelatyny. Wymieszać do jej rozpuszczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy