Winogronowy bombowiec

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Każdy deser z galaretką wygląda niezwykle kolorowo,apetycznie i jest mega smaczny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku poziomkowym
    1 galaretka o smaku kiwi
    400 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru
    1 łyżka żelatyny
    czerwone i zielone winogrona

Winogronowy bombowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzątku,ostudzić.
    Winogrona umyć i osuszyć.
    Żelatynę zalać 1/2 szklanki śmietany,gdy napęcznieje,podgrzać na małym ogniu,tak aby się rozpuściła.
    Zdjąć z ognia wymieszać z cukrem i pozostałą śmietaną.
  • 2. Dno szklanej salaterki o średnicy 17 cm wyłożyć czerwonymi winogronami,zalać 2/3 czerwonej galaretki.odstawić w zimne miejsce do stężenia.
    Gdy galaretka stężeje,na jej powierzchnię wylać połowę śmietany wymieszanej z pozostałą czerwoną galaretkę,odstawić do stężenia.
    Na stężonej masie ułożyć winogrona i zalać je 2/3 zielonej galaretki,odstawić do stężenia.
    Gdy galaretka stężeje zlej ją pozostałą śmietaną wymieszaną z pozostałą zielona galaretką.
  • 3. Całość wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny.
    Przed podaniem salaterkę zanurz na chwilę w ciepłej wodzie.przykryj talerzem i odwróć dnem do góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy