Winogronowy bombowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić osobno w szklance wrzątku,ostudzić.
Winogrona umyć i osuszyć.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki śmietany,gdy napęcznieje,podgrzać na małym ogniu,tak aby się rozpuściła.
Zdjąć z ognia wymieszać z cukrem i pozostałą śmietaną.
2.Dno szklanej salaterki o średnicy 17 cm wyłożyć czerwonymi winogronami,zalać 2/3 czerwonej galaretki.odstawić w zimne miejsce do stężenia.
Gdy galaretka stężeje,na jej powierzchnię wylać połowę śmietany wymieszanej z pozostałą czerwoną galaretkę,odstawić do stężenia.
Na stężonej masie ułożyć winogrona i zalać je 2/3 zielonej galaretki,odstawić do stężenia.
Gdy galaretka stężeje zlej ją pozostałą śmietaną wymieszaną z pozostałą zielona galaretką.
3.Całość wstaw do lodówki co najmniej na 3 godziny.
Przed podaniem salaterkę zanurz na chwilę w ciepłej wodzie.przykryj talerzem i odwróć dnem do góry.
Komentarze