składniki :
głowa suma , lub inne części ryby ( około 1 kg)
kilka goździków
5 dag. rodzynek
1 duża posiekana cebula podsmażona na łyżce masła
pół litra jasnego piwa
pół łyżeczki pieprzu,
sól i cukier do smaku
1 szklanka wody
2 łyżki żelatyny
2 plastry pomarańczy
Wigilijny sum po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę wkładamy do garnka dodajemy goździki, plastry pomarańczy ,rodzynki, podsmażoną cebulę cukier, sól i pieprz, zalewamy wszystko wodą i piwem, gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie miękka.
2.Mięso odcedzamy z wywaru, oddzielamy od ości. Wywar odcedzamy, zachowując w nim rodzynki. Przecedzony wywar zagotowujemy, dodajemy żelatynę, wkładamy kawałki mięsa, mieszamy, rozlewamy do miseczek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Porady
Do tej potrawy użyć można również karpia. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.
Komentarze