Wigilijny sum po żydowsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Znakomite danie wigilijne

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki :
    głowa suma , lub inne części ryby ( około 1 kg)
    kilka goździków
    5 dag. rodzynek
    1 duża posiekana cebula podsmażona na łyżce masła
    pół litra jasnego piwa
    pół łyżeczki pieprzu,
    sól i cukier do smaku
    1 szklanka wody
    2 łyżki żelatyny
    2 plastry pomarańczy

Wigilijny sum po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwsza faza gotowania 1. Rybę wkładamy do garnka dodajemy goździki, plastry pomarańczy ,rodzynki, podsmażoną cebulę cukier, sól i pieprz, zalewamy wszystko wodą i piwem, gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie miękka.
  • Wywar po ugotowaniu ma ciemną barwę 2. Mięso odcedzamy z wywaru, oddzielamy od ości. Wywar odcedzamy, zachowując w nim rodzynki. Przecedzony wywar zagotowujemy, dodajemy żelatynę, wkładamy kawałki mięsa, mieszamy, rozlewamy do miseczek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Porady

Do tej potrawy użyć można również karpia. Pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Komentarze

Podobne przepisy