Wielkanocne baranki i zajączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Baranki, zajączki nie mogą zabraknąć na Wielkanocnym stole.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    25 dkg margaryny Kasi
    3 jajka
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczeni

Wielkanocne baranki i zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, wymieszać, zrobić dołek. Do ciepłego mleka wsypać amoniak. Do mąki dodać, cukier, cukier waniliowy, 2 żółtka i 2 jajka , proszek do pieczenia oraz amoniak. Składniki połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, foremkami wykrawać baranki , zajączki oraz inne kształty. Po włożeniu na natłuszczoną blachę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy