Węgierska galuszka z boczkiem - Publikacja w PG

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Galuszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Tam galuszka jest tak popularna jak u nas ziemniaki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 35 dekagramów
    - masło: 6 dekagramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - woda: 200 mililitrów
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - boczek wędzony w plastrach: 20 dekagramów

Węgierska galuszka z boczkiem - publikacja w pg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Węgierska galuszka z boczkiem 1. - Utrzeć masło, dodawać po jajku. Posolić.
    - Wsypać po trochu mąkę na przemian z wodą i miksować.
    - Masa ma być dość gęsta.
    - Zagotować w garnku wodę z solą.
    - Ja używam do robienia kluseczek specjalnego sita z lejkiem, ale można robić kluski kładzione. Maczać w gorącej wodzie łyżkę i oddzielać małe kluseczki prosto do wrzątku.
    - Poczekać aż kluski wypłyną na powierzchnię i gotować partiami ok. 2 minut.
    - Boczek pokroić w paski i usmażyć na chrupko. Posypać galuszkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy