Wyśmienity smak, na taką rybkę skusi się każdy, można ją podać, jako danie wigilijne, danie na różne uroczystość. Idealna jako zimna przekąska lub ciepłe danie obiadowe.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto do panierki:
• 1 szk., mąki pszennej
• 1 szt. całe jajko
• ½ szk. mleka
• Sól
Składniki pozostałe:
Węgierska ryba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2.Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
3.Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
Smacznego.
Komentarze