wegański majonez

0 (0 ocen)

  • 20 min

znakomity i mało kaloryczny dodatek do sałatek

  • 20 min

Składniki:

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
    pół szklanki mleka sojowego
    1/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki musztardy dijon
    szczypta pieprzu ziołowego
    3 łyżki soku z cytryny
    ew. sól

Wegański majonez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ahmrq6 1. jeszcze ciepłe ziemniaki blendujemy z pozostałymi składnikami na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą , przekładamy do słoiczka i wkładamy na kilka godzin do lodówki

Porady

do majonezu możemy dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek lub ostrą paprykę, wtedy smak będzie bardziej intensywny. Jeśli konsystencja majonezy będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej mleka sojowego.

Komentarze

Podobne przepisy