Danie jest delikatne,w smaku lekko słodko - kwaśne, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Musicie spróbować, nie pożałujecie!
Składniki:
200 g wątróbki indyczej
350 g cukinii- może być mrożona
½ cebuli czerwonej
8 cm pora
1 łyżka oleju kokosowego
100 ml przecieru pomidorowego
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz do smaku
Wątróbka indycza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i w razie konieczności pozbawić błon. Następnie pokroić w kostkę średniej wielkości . Patelnie z nie przywierającą powłoką rozgrzać i wrzucić kąski wątróbki. Smażyć ( bez tłuszczu) około 5 minut. Zdjąć z patelni.
2.Patelnię odrobinę przetrzeć papierowym ręczniki ( oczyścić ) i dać olej. Na rozgrzany wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę i w krążki por. Zeszklić około 2 minut, po czym wrzucić startą na dużych oczkach cukinię ( mrożonej nie trzeba rozmrażać). Podlać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości warzyw. Dodać wątróbkę, oprószyć solą i pieprzem. Dodać przecier, cukier i wymieszać. Całość zagotować. Smacznego!
Komentarze