WĄTRÓBKA INDYCZA Z CUKINIĄ

0 (0 ocen)

Danie jest delikatne,w smaku lekko słodko - kwaśne, dzięki użyciu koncentratu pomidorowego. Musicie spróbować, nie pożałujecie!

Składniki:

  • 200 g wątróbki indyczej
    350 g cukinii- może być mrożona
    ½ cebuli czerwonej
    8 cm pora
    1 łyżka oleju kokosowego
    100 ml przecieru pomidorowego
    ½ łyżeczki cukru
    Sól, pieprz do smaku

Wątróbka indycza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i w razie konieczności pozbawić błon. Następnie pokroić w kostkę średniej wielkości . Patelnie z nie przywierającą powłoką rozgrzać i wrzucić kąski wątróbki. Smażyć ( bez tłuszczu) około 5 minut. Zdjąć z patelni.
  • 2. Patelnię odrobinę przetrzeć papierowym ręczniki ( oczyścić ) i dać olej. Na rozgrzany wyłożyć pokrojoną w piórka cebulę i w krążki por. Zeszklić około 2 minut, po czym wrzucić startą na dużych oczkach cukinię ( mrożonej nie trzeba rozmrażać). Podlać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości warzyw. Dodać wątróbkę, oprószyć solą i pieprzem. Dodać przecier, cukier i wymieszać. Całość zagotować. Smacznego!

Porady

100 g to 120 kcal

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy