Wątróbka z warzywami to inna odsłona znudzonej wątróbki bez dodatków. Taka wątróbka z cukinia i porem jest bardzo aromatyczna i soczysta.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 mała cukinia
połowa pora (najlepiej z zieloną częścią)
1 cebula
kilka pomidorków koktajlowych
sól
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
olej do smażenia
Wątróbka z cukinią i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Obtaczamy ją w mące i wkładamy razem z obraną i posiekaną cebulą na rozgrzaną patelnie z olejem. Obsmażam 10 minut obracając z każdej strony.
2.Dodaję oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki pora.
Cukinię kroję w kostkę i dodaję do wątróbki. Wszystko obficie solę i doprawiam pieprzem. Całość smażę krótko do usmażenia wątróbki.Na koniec po wyłożeniu wątróbki dodaję przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze