Wątróbka indycza z cebulą

4.5 (163 ocen)

  • 40 min

Można ją podać na ciepło, jako danie obiadowe a także na zimno,jako dodatek do kanapek:)

  • 40 min

Składniki:

  • Wątróbka indycza 60-70 dag
    mąka pszenna ok. 5- 6 łyżek
    pieprz biały mielony ok.7-10 g
    cebula 2-3 szt.
    ocet spirytusowy 10 % do skropienia wątróbki
    woda do podlewania wątróbki podczas smażenia
    sól do smaku
    tłuszcz do smażenia ok. 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka indycza z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy i osuszamy, skrapiamy octem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być na całą noc)
  • image-14q8mxh 2. Na talerzyk wsypujemy mąkę i biały mielony pieprz i łączymy oba składniki
  • image-14g2ujc 3. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i pieprzu
  • 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,dodajemy wątróbkę i smażymy
  • 5. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy w krążki i dodajemy do wątróbki
  • 6. Wątróbkę smażymy z obu stron do miękkości podlewając wodą
  • 7. Kiedy wątróbka jest już miękka solimy do smaku

Porady

należy pamiętać,że wątróbkę solimy dopiero pod koniec smażenia gdy jest już miękka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować