Warzywny gulasz z ciecierzycą i kaszą perłową

0 (0 ocen)

Danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo mi zasmakował taki gulasz, jest lekki a zarazem sycący. Podałam go z kaszą jęczmienną perłową.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw z marchewką, groszkiem i kukurydzą
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Olej kokosowy do smażenia
    2 torebki kaszy jęczmiennej perłowej

Warzywny gulasz z ciecierzycą i kaszą perłową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę i chwile smażymy, dodajemy mrożone warzywa. Oczyszczone papryki kroimy w paski i dodajemy do warzyw, chwile razem smażymy. Dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielka ilością wody, dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, porcję układamy na talerzu, polewamy gulaszem warzywnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy