Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 60 min

kurczak

  • 60 min

Składniki:

  • 3 udka
    200 g brukselki
    3-4 łyżki śmietany
    1 cebula
    sól
    pieprz
    szczypta kminku
    szczypta lubczyku
    tłuszcz do smażenia

    ok 700 g ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    200 ml śmietany 18%
    sól
    pieprz
    szczypta oregano

Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć z obu stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku.
    Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować.
    Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką.
    Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły.
    Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy