Udka w majonezie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki dobry obiad lub kolacja dla gości i domowników

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg nóg z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    1 łyżeczka vegety lub warzywka
    4-5 łyżki majonezu
    4-5 łyżki keczupu
    1 ząbek czosnku
    margaryna
    bułka tarta

Udka w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawę z kurczaka mieszamy z vegeta lub warzywkiem, obsypujemy nogi z kurczaka i wkładamy do lodówki na około 30 min.
  • 2. Po wyciągnięciu nóg z lodówki bierzemy naczynie żaroodporne albo brytfannę i układamy nogi. Pomiędzy nogi krajemy w kostkę margarynę ( ja zazwyczaj zużywam 1/2 kostki margaryny).
  • 3. Następnie majonez i keczup mieszamy ze sobą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowy sos polewamy nogi. Na wierzch posypujemy bułkę tartą. Wszystko przykrawamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 1 godziny.
    Na 15 min przed końcem pieczenia trzeba ściągnąć folie by skórka ładnie się zapiekła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy