Udka marynowane w wędzonej papryce

0 (0 ocen)

Soczyste i leciutko pikantne udka długo marynowane w wędzonej papryce, ziołach i czosnku. Polecam na obiad z przyjaciółmi

Składniki:


  • 3 duże udka
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka papryki wędzonej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki keczupu
    3 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 liść laurowy

Udka marynowane w wędzonej papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wsypać sól, pieprz, dodać zioła prowansalskie, obie papryki.

    Dodać keczup, olej i wymieszać. Następnie czosnek i cebulę obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać pokruszonego liścia laurowego. Wymieszać.

    Udka oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i dokładnie udka w niej obtoczyć. Worek zawiązać, włożyć do lodówki na co najmniej dobę.

    Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 70-75 minut.
    Podawać z surówką i ziemniakami lub innymi dodatkami

Komentarze

Podobne przepisy